Bio

Jur Vermijs werd in 1990 geboren in Maastricht, maar groeide op in Amsterdam. Als telg uit een muzikaal gezin, had hij al op jonge leeftijd een gitaar in zijn handen. In zijn tienerjaren maakte hij als elektrisch gitarist deel uit van verschillende Amsterdamse bands, in genres verschillend van rock & roll tot reggae. Rond zijn zeventiende voelde hij de noodzaak zich te verdiepen in andere muziekstijlen en kwam zodoende, haast per toeval, bij de flamenco uit. 

Deze kennismaking leidde hem naar Rotterdam, waar hij zijn studie flamencogitaar startte aan de wereldmuziekafdeling van het conservatorium Codarts. Hij studeerde daar onder grootmeester Paco Peña en kreeg onder meer les en masterclasses van Moraíto, Cañizares, Miguel Ángel Cortés, Dorantes en Chicuelo. In 2013 verhuisde hij voor een jaar naar Córdoba, in Zuid-Spanje om zijn studie te vervolgen op het Conservatorio Superior “Rafael Orozco”. Manolo Franco en Niño de Pura waren daar enkele van zijn leraren. Ook volgde hij in Sevilla lessen bij Rafael Riqueni. Terug in Rotterdam, gaf hij in 2015 zijn eindexamenconcert.

Tijdens zijn studie begon Jur al met het componeren van eigen werk. Na zijn studie kon hij zich hier verder op richten en bracht eind 2019 in eigen beheer de ep “Vidriera” uit. Deze bestaat uit zes composities voor flamencogitaar in traditionele vormen als bulerías, alegrías en granaínas.

Hij is actief in verschillende formaties. Met de groep Haymah – een flamencokwartet met 2 gitaren, dwarsfluit en percussie – trad hij op vele locaties in Nederland op, waaronder BIRD en De Doelen in Rotterdam en Rasa in Utrecht. In 2019 

maakte hij met deze bezetting de voorstelling “Molinos y gigantes”: een concert met de gebeurtenissen van de Tachtigjarige Oorlog als rode draad. De groep Alma Mía is een triobezetting met zang, gitaar en contrabas en combineert Spaanstalige en mediterraanse muziek op een vrije manier met Nederlandse vertalingen van de teksten. Naast deze vaste groepen treedt hij op met wisselende muzikanten, zowel in gitaarduo’s als met zang.

In 2018 begon hij met “Een reis door Andalusië”, een optreden waarbij een lezing gecombineerd wordt met een uitvoering van gitaarstukken. Dit programma brengt hij teng gehore in bibliotheken, op sociëteiten en bij verenigingen.

Buiten het optreden heeft hij een actieve lespraktijk in Rotterdam en schrijft hij incidenteel recensies voor de website muziekweb.nl.