Alma Mía

Het ensemble Alma Mía bestaat uit de Vlaamse zangeres Nele Mennes, de uit Nederland afkomstige gitarist Jur Vermijs en contrabassist Andor Horvath uit Hongarije. De muzikanten kennen elkaar uit de Rotterdamse en Haagse muziekscene en spelen sinds 2019 samen. De muzikale achtergrond van het drietal verschilt enorm: Andor specialiseerde zich in jazz, Jur is opgeleid als flamencogitarist en Nele heeft muziektheater gestudeerd.

Wat doen deze uit de klei getrokken Vlaamse, nuchtere Nederlander en bedachtzame Hongaar in een ensemble met vurig Spaanstalig repertoire?

Juist! Onderzoeken.

De vraag hoe de cultuur waaruit de gespeelde muziek afkomstig is, zich verhoudt tot de eigen cultuur, is een vraag die centraal staat in het creatieve proces van de groep. De leden beschouwen het voor een breed publiek begrijpelijk maken van deze culturele verbanden als een van hun belangrijkste doelen. Sinds het ontstaan van de groep hebben zij opgetreden met een collectie liederen uit Zuid-Amerika en mediterrane landen, voorzien van originele arrangementen en gedeeltelijk naar het Nederlands vertaalde teksten. Dat hebben ze gedaan voor een uiteenlopend publiek: in kleine theatersetting, op festivals, maar ook in verzorgingstehuizen. Alma Mía heeft zich, aangemoedigd door positieve reacties uit het publiek, in steeds grotere mate toegelegd op het produceren van vertalingen van de nummers die ze spelen. Het woord vertalingen mag zowel worden opgevat in brede als in nauwe zin: de teksten worden soms letterlijk vertaald, maar de muzikanten zoeken bij elk stuk ook naar andere manieren om de boodschap aan te laten komen.

In maart 2020 viel voor de leden van Alma Mía net als voor vele andere muzikanten een groot deel van hun werk weg. In die periode is het idee ontstaan voor de voorstelling Moeszon. Zangeres Nele Mennes las teksten van de Vlaamse schrijver Michiel Cox, die in 2019 debuteerde met Messias van niks (nominatie Anton Wachterprijs 2020). Vanuit Zuid-Spanje schreef hij columns over de ongekend strenge lockdown daar. Het actuele onderwerp en het feit dat Cox, net als Alma Mía, op zoek was naar verbanden tussen culturen, inspireerden Mennes. Ze gingen een samenwerking aan waarin zijn teksten bewerkt en mede gebruikt werden in de voorstelling die zij toen schreef. Het resultaat, Moeszon, is een reisverhaal in de vorm van een muziekvoorstelling geworden, waarin stukken gesproken tekst en muziek elkaar afwisselen. Michiel Cox treedt daarbij op als gastacteur.